Lösningar

(tillbaka till startsidan)

Här är tanken att man kan skriva ned alla de där kluriga lösningarna man själv föredrar för saker och ting, men som ingen annars skulle få reda på. Allt ifrån en länk till en egen wiki-sida är ok - kvantitet går före kvalitet i en wiki! :-)

Screencasts

Länkar:

Jag använde Snapz Pro X för Mac. Har prövat Windows Media Encoder för Windows som kan laddas ner gratis från Microsoft.

Komprimering med H.264. Bildfrekvens 2 fps (!). Datatakt 256 kpbs för video och 48 kbps för ljud (mono 22 kHz)

Mobila applikationer

Web

  • Inställningarna för att få GPRS och MMS (nå, kör du 3G eller annat fräsigt vet du förhoppningsvis redan hur du får det att funka) att fungera får du oftast smidigast skickade till dig från din operatör från dess hemsida per SMS. En vanlig idiot-grej man måste fixa är att ställa om APN från wap.foobar.com till internet.foobar.com och stänga av proxy, annars så fungerar bara web-trafik ut, men du vill ju antagligen använda det till annat också.
  • Browsern i din telefon är vanligtvis skräp. Så installera Opera mini (knappa in mini.opera.com/beta i telefonen) och använd det i fortsättningen.
  • Det är hopplöst att knappa in URL'er eller sökningar hela tiden, så se till att spara bokmärken på de ställen du vanligtvis besöker, t.ex. :

Kanske är det värt att hålla ögonen öppna för Mozilla Minimo eller Fennec (här med) som alternativ till Opera Mini.

IRC och IM

IRC är gammaldags, men kan vara trevligt att ha i mobilen om man har någonstans där man brukar hänga. jmIrc är nog bäst för tillfället.

Alternativ är t.ex. virca eller wlirc som båda är lite för basic eller wlirc2 beta som än är lite för buggigt.

Morange är en "proxy-klient" som på andra ställen i världen definitivt verkar tävla med Opera Mini i populäritet. Kräver dock att man litar på Morange att förvalta ens konton och lösenord… kanske kan man skapa parallella konton, men det funkar ju inte riktigt heller…

Musik

iTunes är grymt för att till vardags hantera din musik och podcasts, samt för att städa iordning och sätta rätt ID3-taggar och filnamn på låtarna om du gillar en prydlig ordning som undertecknad.

Tillsammans med iTunes (eller annat program/pryl som pratar DAAP) kan man sätta upp en Firefly-server för att komma åt de där 100 GB musik man har liggande på en maskin från alla ens andra datorer. Firefly dyker snällt upp som ett delat iTunes-bibiliotek för andra som kör iTunes i nätverket.

När man vill komma åt all den där musiken från jobbet också är det också möjligt åtminstone för den händige att sätta upp en SSH-tunnel och en Rendezvous-beacon så ens iTunes på jobbdatorn tror att den själv kör en DAAP-server som när man ansluter till den egentligen pekar på tunnelmynningen och ansluter till Firefly på ens hemma-server.

Firefly stöder bland annat "smarta playlists", så peka bara din vanliga browser mot http://adress-till-firefly-servern:3689 (som standard användaren "admin" och lösenord "mt-daapd") och knåpa ihop t.ex. playlisten som gör att jag får spela musik ifred från flickvännen:

genre not = "Synth" AND genre not = "Noise" AND genre not = "Electronic" AND genre not = "Trance" AND genre not = "Rave" AND genre not = "Anime" AND genre not = "Audio Book" AND genre not = "Goa" AND genre not = "Ambient" AND genre not = "Techno" AND genre not = "Blippblopp" AND genre not = "Industrial" AND artist not = "Laibach" AND artist not = "Dune" AND artist not = "And One" AND artist not = "Front 242" AND artist not = "Aavikko" AND artist not = "New Order" AND artist not = "Angizia" AND artist not = "Skinny Puppy" AND artist not includes "Erdball"

Fjärrstyrning och fjärrsupport

Jag (CJ) är ganska tokig i olika sorters fjärrstyrning och att inte vara begränsad till en dator. I februari 2008 fick jag äntligen igång något som kallas för OneClick VNC, och efter det har min familjs användning av "Ring CJ" (som jag paketerade det som) formligen exploderat och jag känner mindre stress och mer tillfredställelse inför att hjälpa min dator-analfabetiska familj på sina upptäcksfärder i datorernas värld.

Geotagging

http://rocksteady.zapto.org/cgi-bin/twiki/view/Main/GeoTagging

Plugins för Firefox

  • Med Xmarks kan man synkronisera länkar mellan alla sina datorer (Jag sybkar mellan min laptop, min stationära hemdator och en portable firefox på en USB-sticka)
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License